Katazome Masterclass - een eeuwenoude japanese druktechniek
katazome
21592
post-template-default,single,single-post,postid-21592,single-format-gallery,theme-hazel,hazel-core-1.0.2,woocommerce-no-js,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive

Katazome Masterclass – een eeuwenoude japanese druktechniek

Pasgeleden heb ik de Katazome Masterclass van Maaike Gottschall gedaan. Om meer bezig te zijn met grafische technieken volg ik zo nu en dan een workshop, dus toen ik deze masterclass tegen kwam, heb ik me direct aangemeld.  Maaike gaf de masterclass in haar eigen atelier, de Textielfabrique in Rotterdam.

Katazome, oftewel “repeat dying” is een traditionele japanse sjabloon techniek om stof te verven met indigo. Met een scherp mes snij je een tekening of patroon uit een stuk waterproof shibugami papier. Dit kan ook met een lasersnijder of perforator. De tekening of het patroon ontstaat door een kleefrijstmeelmengsel (resist pasta) aan te brengen op stof door middel van een stencil (katagami) of door met de pasta rechtstreeks op de stof te schilderen. Het pastamengsel staat dan in de vorm van de stencil op de stof. Nadat de pasta droog is, wordt de stof voorzichtig in een indigo verfbad gedaan. Daar waar het patroon de stof bedekt en doordringt, zal de aangebrachte verf niet doordringen en zal de oorspronkelijke kleur van de stof houden. De rest van de stof wordt blauw (indigo). Na het verfbad spoel je de stof grondig uit, en was je de resist pasta er als het ware weer uit.

Katazome is een betaalbare en duurzame druktechniek. De stencils kun je opnieuw gebruiken. In tegenstelling tot zeefdrukken gebruik je geen chemicaliën en hoef je ook geen raam te belichten of een zeefdrukwerkplaats te hebben. Het maken van de stencil kan wel tijdrovend zijn. In Japan is deze traditionele techniek voornamelijk gebruikt voor kimono’s.  

 
Leuk om door middel van deze Katazome Masterclass eens kennis te maken met een eeuwenoude japanse druktechniek!  

Zie ook mijn blogbericht over de workshop zeefdrukken