Zeefdrukken: workshop bij Atelier Indrukwekkend in Delft » studio10am.nl
visual designer, grafisch ontwerper, Rotterdam, vormgeving, Magda Margarint, Studio 10am, graphic designer Rotterdam, grafisch vormgever Rotterdam, freelancer, freelance grafisch ontwerper, visual identity designer, visuele vormgeving, visual design, brand identity, branding
21124
post-template-default,single,single-post,postid-21124,single-format-gallery,theme-hazel,hazel-core-1.0.2,woocommerce-no-js,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.4,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
  • workshop zeefdrukken

Zeefdrukken: workshop bij Atelier Indrukwekkend in Delft

Op zaterdag 14 oktober organiseerde Atelier Indrukwekkend samen met Mr. Podenco in Delft een workshop zeefdrukken met als thema “maak een zeefdruk afbeelding van je huisdier”. Dit alles onder het genot van een heerlijke lunch en high tea gemaakt door The Living! Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het lokale asiel, dierenasiel ’t Julialaantje uit Rijswijk.

 

Leren zeefdrukken
Al een tijd loop ik met het idee rond om te leren zeefdrukken. Omdat ik voornamelijk met de computer werk mis ik het handwerk en contact met het materiaal best wel. Ook mis ik de laatste fase van het grafisch ontwerpen, namelijk het moment dat het ontwerp daadwerkelijk (door de drukker) wordt gedrukt. Die laatste fase – het drukken van je ontwerp – wil ik nu zelf leren en kunnen. Terug naar het ambachtelijke dus! Erg leuk om door middel van deze workshop kennis te kunnen maken met een voor mij nieuwe grafische techniek. Met als onderwerp mijn twee lieve boeven Amai en Zenne.

 

Aan de slag
Het enige wat je mee hoefde te brengen was een foto van je huisdier. Met potlood trokken we de foto over op sheet en gingen deze vervolgens invullen met oostindische inkt. Daarna werd de tekening op de zeef aangebracht en belicht. De zeef wordt dan uitgespoeld. Alles wat niet bedrukt moet worden bevat de inmiddels uitgedroogde lichtgevoelige emulsie, je tekening is uitgespaard. daar komt straks de inkt doorheen. Uiteindelijk konden we het zeefdrukken zelf ervaren en uitproberen in een gekozen kleur op papier en glas.

Een leuke en leerzame dag! Ik ben overtuigd, hier wil ik meer mee doen!

 

Atelier Indrukwekkend organiseert overigens vaak workshops met grafische technieken, zoals etsen, linosnede, boekbinden en letterpress. Ik ben ook erg benieuwd naar de workshop Letterpress, ook zo’n mooie druktechniek die ik al heel lang graag wil leren!